EXKURZE OBORŮ GASTRO

Dne 3. 10. 2013 žáci oboru gastro navštívili Festival gastronomie a nápojů Olima Olomouc, který se koná v rámci Podzimní Flory Olomouc. Olima je jako každoročně zaměřena na regionální potraviny.

Jedním z nejznámějších regionálních výrobků olomouckého kraje jsou určitě Olomoucké tvarůžky. Letos poprvé jsme navštívili i město Loštice, kde se Olomoucké tvarůžky vyrábějí. Protože nejstarší zprávy uvádějí, že se objevily na jídelníčku místních obyvatel už v 15. století, mají v Lošticích i své muzeum. Žáci se dozvěděli, jak se tvarůžky vyráběly v minulosti a jak dnes. Všichni vědí, že tvarůžky mají ojedinělou chuť a typickou vůni, ale důležitější je, že díky vysokému obsahu plnohodnotných bílkovin a vápníku a naopak nízkému obsahu tuku, patří do zdravé výživy. To, že Loštice a jejich obyvatele tvarůžky opravdu žijí, dokládá i to, že je zde tvarůžková cukrárna a v restauraci si můžete objednat různá jídla z tvarůžků. Dozvěděli jsme se a viděli jsme mnoho nového a zajímavého, ale troufnu si napsat, že jsme při této odborné exkurzi spojili užitečné s příjemným a všichni jsme si tento slunečný podzimní den moc užili. Mgr. Martina Šuráňová

Příspěvek byl publikován 7.1. 2014