Účast na mistrovství SŠ ve vaření na gastrofestivalu Chutě Zlínského kraje v Kroměříži

V pátek 17.5.2024, jsme měli příležitost se zúčastnit mistrovství středních škol ve vaření v Kroměříži, v rámci gastrofestivalu Chutě Zlínského kraje. Za naši luhačovickou střední se bez sebemenšího zaváhání přihlásila dvojice statečných třeťaček Anet Pavelková a Páťa Zámečníková za doprovodu (neméně statečného) velitele týmu – učitele odborného výcviku Petra Rady.

Našim úkolem dne bylo připravit za 50 minut čistého času pokrm z vepřové krkovičky. Holky několik dní zpět navrhly svou specialitu, kterou průběžně doladily s paní mistrovou Pavlou Zvoníčkovou, několikrát procvičily doma a soutěžní pokrm byl na světě: Opečená krkovice s cibulovým chutney, pečenými grenailemi a lehkým salátkem! Náš skromný cíl byl jasný, jet to tam prostě vyhrát.

V areálu byla spousta stánků, hrály kapely, měli jsme celkově možnost si to tam projít a připravovat se psychicky na náš start ve 14:20. Mezitím, co jsme prošli všechny stánky, ochutnali nějaké místní jídla a produkty, nás přijela podpořit paní ředitelka Jana Šuráňová. To nám zvedlo sebevědomí a my byli o to více motivovaní roznést naši konkurenci na kopytech. Zároveň jsme se dívali na konkurenční školy, jak jim to krásně vaří. Ukázali se tam gastro školy Zlín, Baltaci, Kroměříž, Valašské Meziříčí, Vsetín, Luhačovice, Valašské Klobouky, takže konkurence pěkná.

Odbyla druhá odpolední a pro nás začal ,,showtime“. Po nachystání věcí jsme byli představení jakožto další soutěžící a show mohla začít. Holky vařily s velkým zápalem a nasazením. Měly můj velký obdiv s jakou souhrou a elegancí to tam hezky zvládaly. Já kromě spousty fotek stihl zapnout i živé vysílání na instagramu, kam se připojovalo desítky žáků naší školy a obrovská podpora přicházela i z dálky! Za to vám všem děkujeme. Po odbytí odpočtu stres konečně odpadl a my se mohli dodívat na poslední soutěžní dvojici. Následovalo vyhlášení vítězů panem hejtmanem Zlínského kraje Radimem Holišem a moderátorkou Markétou Hrubešovou. Třetí místo získalo zkušené Valašské Meziříčí, druhé místo Vsetín a první místo gastro škola Zlín. Po pro mne však vyhrály naše holky. Nechaly tam kus sebe, daly do toho všechno. Odnesli jsme si odtud drobné ceny, ale hlavně spoustu zážitků a zkušeností, poznali jsme nové mladé talentované kuchaře a setkali se s obrovským respektem ostatních účastníků a pořadatelů. Domů jsme přijeli večer, unavení, ale šťastní. Za tuto příležitost děkujeme, a doufám, že se najdou další odvážlivci, kteří budou reprezentovat naši školu v jakémkoliv oboru, vždyť o nic nejde, ne? Zážitků bylo více, ale to Vám určitě sdělí holky osobně. Ještě jednou jim moc děkuji.

Petr Rada- učitel odborného výcviku gastro

 

   

 

Příspěvek byl publikován 22.5. 2024