Slováckem malovaným

V pátek 7. června měli studenti všech tří ročníků oborů Specialista v oblasti knižní kultury a Specialista informačních procesů unikátní příležitost setkat se s Jiřím Jiljíkem, prozaikem, novinářem, folkloristou, milovníkem Slovácka.
Jiří Jiljík neúnavně zachycuje historii, tradici a kulturu Slovácka, jako jeden z prvních začal psát o žítkovských bohyních, velmi poutavě nám přiblížil jejich život, magické rituály, tvrdé živobytí, kdy děti musely chodit tři hodiny do školy pěšky, to si ani dnes nedovedeme představit. Neméně zajímavý byl jeho fejeton o slováckém kroji, přenesli jsme se také do historie, ani nevíme, že nedaleko od Luhačovic jsou Bílovice, spojované s pohusitskou bitvou 1469 a v ženském přestrojení z ní uprchl poražený uherský král Matyáš Korvín. Odtud možná se začala odvozovat tradice Jízdy králů ve Vlčnově.
Jiří Jiljíj také psal recesistické „kachničky“, jednu nám přečetl, o nálezu listinu na hradě Buchlov, jak to skutečně bylo s upálením mistra Jana Husa.
Celá beseda byla také spojená s tématem kniha, láska k literatuře, lokální příběhy, knihovny a knihovníci jako nositelé kulturnosti a vzdělanosti. Věříme, že s Jiřím Jiljíkem jsme se neviděli naposled.
Je dobré se zajímat o svůj kraj, jeho historii a tradice, být hrdým patriotem.

Příspěvek byl publikován 11.6. 2024