Poznávání Malty – od katakomb až k prezidentce

Když se řekne Malta, většina z nás si představí krásné pláže a moře. Malta je však také zemí s rozmanitou historií a bohatou kulturou, o kterou se pečlivě stará. O tom a mnohém dalším jsem se přesvědčila v rámci projektu Erasmus+, kdy jsem měla možnost stínovat ve dvou významných institucích.

National Archives of Malta v Rabatu
První zkušeností bylo stínování v National Archives of Malta ve městě Rabat. Zde jsem se seznámila s prací v jednotlivých odděleních, od konzervačního přes digitalizační až po akviziční oddělení. Měla jsem možnost sledovat práci v čítárně pro badatele a podílet se na tvorbě národních autorit, digitalizaci starých dokumentů a základní katalogizaci policejních spisů od roku 1939. Mezi unikáty archivu patří například testament královny Viktorie s velkou pečetí, kolekci žádostí o cestovní pasy a digitalizované velkoformátové obrazové dokumenty.

Jedním z nejzajímavějších momentů mého stínování byla oficiální návštěva maltské prezidentky v archivu, kde jsem měla tu čest se s ní osobně setkat.

Historické památky Rabatu
Město Rabat nabízí mnoho historických památek. K návštěvě lákají katakomby svatého Pavla, dům z římské éry Domus Romana a středověké město Mdina s katedrálou svatého Pavla. Takže o odpolední program nebyla nouze.

National Bibliographic Office
Další příležitostí poznat práci v informačních institucích bylo stínování v National Bibliographic Office. Zde se můžete setkat s prací s povinným výtiskem, katalogizací a vytvářením bibliografických záznamů. Byla mi také zprostředkována návštěva veřejné knihovny a komentovaná prohlídka národní knihovny ve Valletě. Právě blízkost hlavního města Valletta, které je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO, poskytla další příležitost k návštěvě muzeí, ale i přírodních památek.

Bylo zajímavé porovnávat rozdíly při zpracovávání informací mezi našimi zeměmi, zlepšit si angličtinu a poznat maltskou kulturu. Seznámila jsem se s úžasnými lidmi, kteří patří k odborníkům ve svých oborech. Malta je zemí, která má co nabídnout nejen turistům, ale i těm, kteří se zajímají o historii a kulturu. Nově nabité zkušenosti obohatí mou výuku odborných předmětů a jsem přesvědčená, že tyto nové poznatky budu schopna předat našim žákům.

Bc. Anděla Krumpolcová, vyučující odborných předmětů oborů Informační služby

Příspěvek byl publikován 2.8. 2024