V irském Dublinu po stopách velikánů

V rámci programu Erasmus+ jsem měla možnost navštívit hlavní město Irska Dublin proslulého nejen svým černým pivem Guinness, kulturou typických irských hospod s živou hudbou i tanci, slavnou universitou Trinity College a mnoha nádhernými historickými památkami, ale pro mě bylo nejvýznamnějším a nejnapínavějším dobrodružstvím vydat se po stopách velikánů nejen irské, ale i světové literatury a to především i těch pro nás kromě Jamese Joyce, Georga Bernarda Shawa, Samuela Becketta a Oscara Wilda méně známých nositelů Nobelovy ceny za literaturu: Williama Butlera Yeatse a Seamuse Heaneyho.

V nedalekém pobřežním městečku Dún Laoghaire na jihu od Dublinu na pláži Sandyclove jsme v rámci našeho volného času zavítaly s kolegyní z Německa do James Joyce Tower & Museum, kde kromě výstavy knih, fotografií a dopisů, jsme vystoupaly do Martellovy věže, kde se odehrává prvních pár dní a úvodní scéna Jamesova románu Odysseus.

Neméně zajímavým místem, který otevírá irskou literaturu světu je Sweny’s Pharmacy přímo v centru Dublinu v blízkosti Trinity College, což, napříč jménu, je malý, knihami zaplněný antikvariát a obchůdek, kde se pravidelně pořádají společná čtení irských autorů, a to v mnoha různých, převážně evropských jazycích. Zajímavostí je, že covid tato pravidelná setkávání nezastavil, ale částečně přesunul do online prostředí, tudíž se jich můžou stát součástí lidé a nadšenci irské literatury z jakéhokoli místa na světě.

James Joycovi je také věnovaná podstatná část MoLI – Museum of Literature Ireland, které však neopomíjí ani další významné a méně známé autory jako Brendana Behana, Seána O’Caseyho, Patricka Kavanagha, Mary Lavin a Franka O’Connora. Výjimkou snad může být Bram Stoker, jehož hororový román Drákula znají lidé napříč generacemi.

Tímto jsem určitě nevyčerpala všechny možnosti, které Dublin skýtá a může si v něm najít své doslova každý od tzv. „culture vulture“, milovníka kultury, gastronomie a irských specialit až po sportovně laděného člověka, jemuž bych určitě doporučila Howth Cliff Walk, výšlap nad útesy pobřeží nedalekého městečka Howth na sever od Dublinu.

Kromě objevování Dublinu po stopách literátu jsme se toho dozvěděli mnoho dalšího o irské kultuře v rámci kurzu Talking to People C1, C2 a vím určitě, že mě toho na objevení ještě spoustu čeká.

Vendula Valentová, vyučující anglického a německého jazyka

Příspěvek byl publikován 1.8. 2024