Fakescape

Ve čtvrtek a v pátek 20.- 21. června na naší škole proběhly celkem čtyři workshopy. Třídy 1.K, 1.M, 2.U, 2.K a 2.G prošly programem pod vedením lektorů Tiny Mizerové a Jana Martínka z Fakescape, který byl rozdělen do dvou částí. 
V první vyučovací hodině jsme měli za úkol pomocí zábavné formy ve hře zjistit, kdo z pěti kandidátů na prezidenta v budoucích volbách je padouch a snaží se zrušit prázdniny. K rozluštění této záhady jsme potřebovali využít své vědomosti, logické myšlení, ale také bylo třeba prověřovat pomocí internetu reálné informace, či se dokonce poprat se zákony samotné ČR. Po splnění čtyř úkolů vypracovaných ve skupinkách, jsme za dopadení zločince obdrželi i malé dárečky.
Ve druhé hodině jsme si zrekapitulovali, jak jsme při řešení postupovali, jak nejlépe odhalit dezinformaci, fake news a obrázky tvořené AI. Výklad nás obohatil o nové způsoby, jak rozpoznat falešný obsah na internetu, kterého v dnešní době ve velké míře přibývá a mnohdy vede k velmi negativním důsledkům, jak jsme také díky názorným ukázkám mohli zjistit.
 

Tak si dávejte i vy pozor, aby vás Bill Gates neotrávil svými žabkami! 

Pavlů Andrea, 2.K 


Příspěvek byl publikován 26.6. 2024